Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Űrhajózás képes leírás - Híres emberek önéletrajz gyűjteménye.tlap.hu
részletek »

Űrhajózás - Híres emberek önéletrajz gyűjteménye.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: oneletrajz-eletrajz-hires.tlap.hu » Űrhajózás
Keresés
Találatok száma - 4 db
Jurij Alekszejevics Gagarin (űrhajós)

Jurij Alekszejevics Gagarin (űrhajós)

Jurij Gagarin 1934. március 9-én született a Moszkvától nyugatra fekvő Klusinban. Szülei egy termelőszövetkezetben dolgoztak, de mindketten képzettek voltak - édesanyja sokat olvasott, édesapja pedig bútorasztalos volt. Jurij a család harmadik gyermeke volt. Nővérei segítettek a nevelésében, amíg szülei dolgoztak. Milliókhoz hasonlóan a Gagarin család is megszenvedte a II. világháború kemény éveit. Két nővérét és egy fivérét kényszermunkára hurcolták Németországba, ahonnan a háború után épségben visszatértek. Gagarint a tanárai intelligens és szorgalmas tanulóként jellemezték. Miután 1951-ben öntőmunkási képzést kapott, továbbtanult a szaratovi műszaki főiskolában. Ott töltött évei alatt csatlakozott az Aeroklubhoz és 1955-ben letette a könnyűgépes pilótavizsgát. Ugyanebben az évben felvételt nyert az orenburgi repülősiskolába. 1957-ben sikeresen letette a pilótavizsgát a MiG-15-re. Ugyancsak 1957-ben megismerkedett későbbi feleségével, Valentyina Gorjacsevával, akitől két lánya született. Végzése után a luosztari légibázison teljesített szolgálatot egészen 1959-ig. 1961. április 12-én Gagarin az első emberként repült az űrbe egy Vosztok 3KA-2 (Vosztok-1) fedélzetén. Az egész repülés 108 percig tartott, eközben egyszer megkerülte a Földet. Űrbéli tartózkodása alatt hadnagyból őrnaggyá léptették elő - ebben a beosztásában szerepelt a TASSZ híradásában is.

Lajka kutya igaz története

Lajka kutya igaz története

A szovjetek föld körüli pályára állították a szputnyikot, amelyen egy földi űrutas, is rajta volt. Akkoriban azt a tényt közölték a nyilvánossággal, hogy egy hét után, fájdalommentesen tért örök nyugovóra. A nemrég megrendezett Világ Űrkonferencia egyik orosz résztvevője, Dr. Dimitríj Malasenkov olyan bizonyítékokat tárt a meghökkent hallgatóság elé, amelyek a történteket egészen más fényben tüntetik fel. A kutató szerint itt az ideje hogy megtudjuk az igazat: négylábú hősünk szörnyű kínoknak volt kitéve, amibe végül belehalt. Már akkoriban felháborodott a közvélemény azon a bejelentésen, hogy Lajka soha nem fog visszatérni a Földre. De a most nyilvánosságra került adatok újra felszínre hozhatják az indulatokat. Lajka kóbor kutyaként járta Moszkva utcáit mikor rátaláltak. A felkészülési időszakban a hagyományos kutyaketreceknél kisebb lakhelyekben kellett élniük a kijelölt 3 kutyának, élelmiszert is csak zseléformában kaphattak, hogy hozzászokjanak a Szputnyik méreteihez. Végül Lajkára esett a választás. Az indulás előtt az űrutast, hogy véletlen elfordulását megakadályozzák leláncolták, a kabin levegőjének tisztaságáról pedig egy széndioxid-elszívó gondoskodott. Lajkára különböző érzékelőket és vérnyomásmérőt erősítettek, így szereztek a kilövés utáni állapotáról információkat. Később kiderült hogy kilövéskor a kutya pulzusa a normál érték háromszorosára ugrott.

Majom az űrben

Majom az űrben

1961-re már sok dolgot kipróbáltak a nagyhatalmak az űrben, egy dolog hiányzott, az ember repülése. De a jóslatok borúsak voltak fajunk számára, így a nagy attrakció előtt a tudósok a világ mindkét pólusán beiktattak egy főpróbát: a szovjetek kutyákkal, az amerikaiak egy csimpánzzal tettek próbát. 1957 végén, már a világ második űrszondájának startjakor egy élőlény keltett világszenzációt: a Szputnyik-2-vel Lajka kutya indult az űrbe. Szegény pára kegyes hazugságok közepette lelte halálát a tapasztalatlanság miatt nem kellő gondossággal tervezett kapszulájában, küldetése nem is az űrutazás volt, csak a hidegháború ostoba erőfitogtatása. Lajka után mindenféle élettelen műszer repült, elhangzott az első rádióadás, elkészültek az első meteorológiai fényképek, sőt az első kémfotók is. A tétek mindkét oldalon egyre nőttek. Eisenhower amerikai elnök 1959-ben meg is tette bátor tétjét: bejelentette a Mercury programot, majd nagy csinnadrattával hamarosan bemutattak 7 férfit Washingtonban, hogy ők lesznek a világ első űrhajósai. A Nagy Víz másik oldalán a legnagyobb titokban folytak tovább az űrkísérletek, csak a siker tudódott ki róluk, amikor a TASSZ időről időre közzétett egy-egy közleményt. Ember űrbe juttatásáról szó sem volt a kommünikékben. A Mercury program erőfeszítései két irányon indultak el. Egy megfelelő teljesítményű hordozórakéta és egy ember űrbe juttatására.

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova

1963. augusztus 16-án a Vosztok-8 szovjet űrhajón a világtörténelemben először egy nő hagyta el az öreg Föld légterét, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nappal később sikeresen visszatért. Az akkor már mind szertelenebbül (a szovjet újnyelv szerint: voluntarista módon) viselkedő Hruscsov pártfőtitkár birodalmában egy szabályos arcú, átlagos termetű és ideológiai, valamint pártszempontok szerint gondosan ellenőrzött életrajzú lányt választottak ki az első űrhajósnő történelmi szerepére, akit mindmáig példaképének tekintett, 27 éves korától özvegy anyja egyedül nevelt fel. Valentyina Tyereskova számára az űrben töltött három nap bizonyos értelemben a történet vége" lett: azóta egyszerűen nincs dolga. Pontosabban minden, amit - szovjet és nemzetközi nőszervezetek merev elnökeként, merőben formális bizottságok élén, hivatalos látogatások protokollját róva - tesz, az már a múltról és a múltnak szól. A bátor fiatal nő ráadásul nem bizonyult egyéniségnek, és mindmáig nem tudja elviselni dicsősége súlyát. Visszatérése után öt hónappal, az ünneplések csitultával hagyta, hogy - még mindig a Nagy Szovjet Biológiai és Társadalmi Kísérlet részeként - férjhez adják az 1962-ben repült Vosztok-3 űrhajósához, Andrian Nyikolajevhez. Még azt is engedelmesen tűrte, hogy a pompás állami szertartáson az SZKP első embere vezesse őt a vőlegény elé.

Tuti menü